Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

HOUSE M.D.

Μία πολύ καλή ιατρική σειρά, που βασίζεται στο μαύρο χιούμορ καθώς και σε
δύσκολες ιατρικές υποθέσεις.

Η σειρά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιατρικού μυστηρίου καθώς οι ασθένειες παρουσιάζονται ως εγκληματίες, για την ανακάλυψη των οποίων η ομάδα πρέπει να λειτουργήσει όπως η αστυνομία, συγκεντρώνοντας διάφορα στοιχεία, και πολύ συχνά να καταφύγει σε αμφιβόλου ηθικής και νομιμότητας πρακτικές για τη λύση του μυστηρίου. Εκτυλίσσεται στο φανταστικό νοσοκομείο Princeton-Plainsboro Teaching Hospital (PPTH).
Ο Χάουζ, ένας ατίθασος, όσο και μεγαλοφυής γιατρός, ηγείται μιας επίλεκτης ομάδας διαγνωσιολόγων. Σχεδόν κάθε επεισόδιο ξεκινάει παρουσιάζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του εκάστοτε ασθενή. Το επεισόδιο παρακολουθεί την προσπάθεια του Χάουζ και της ομάδας του να ανακαλύψουν ποια είναι η ασθένεια και να θεραπεύσουν τον ασθενή.
Το παγκοσμίου φήμης διαγνωστικό τμήμα του Χάουζ αναλαμβάνει περιπτώσεις οι οποίες έχει σταθεί αδύνατο να αντιμετωπιστούν σε άλλα νοσοκομεία, έτσι οι υποθέσεις τείνουν να είναι εξαιρετικά περίπλοκες και ασαφείς, ενώ και ο Χάουζ αρνείται να αναλάβει αδιάφορες υποθέσεις.
Η ομάδα καταλήγει στις διαγνώσεις χρησιμοποιώντας τη σωκρατική μέθοδο και τη διαφορική διάγνωση, με τον Χάουζ να καθοδηγεί τις σκέψεις των υπολοίπων. Συχνά απορρίπτει τις θεωρίες της ομάδας του, υποδεικνύοντας ότι έχουν παραλείψει διάφορα στοιχεία. Η ομάδα οδηγείται συνήθως σε λάθος διάγνωση, με αποτέλεσμα να χορηγήσει λάθος φάρμακα, πράγμα που προκαλεί περισσότερες επιπλοκές, αλλά τελικά και αυτό τους βοηθάει να βρουν την σωστή απάντηση, χάρη στη μελέτη των νέων συμπτωμάτων.
Πολύ συχνά δεν είναι δυνατή η διάγνωση της ασθένειας, γιατί ο ίδιος ο ασθενής ψεύδεται για τα συμπτώματα και το ιστορικό του, επιβεβαιώνοντας την αγαπημένη φράση του Χάουζ: "Όλοι λένε ψέματα"("Everybody lies").
Οι υποχρεωτικές βάρδιες του Χάουζ στην δωρεάν κλινική του νοσοκομείου είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη σειρά. Ο Χάουζ αντιμετωπίζει τους ασθενείς με εκκεντρικό τρόπο, εφαρμόζοντας ανορθόδοξες θεραπείες, αλλά προκαλεί εντύπωση με την ταχύτητα και την ακρίβεια των διαγνώσεων του. Παρόλα αυτά, μέσα από τα άνευ ενδιαφέροντος περιστατικά που αντιμετωπίζει στην κλινική συχνά βρίσκει την απάντηση στο ιατρικό μυστήριο.
Ένα μεγάλο μέρος της πλοκής περιστρέφεται γύρω από τον εθισμό του Χάουζ στα οπιούχα παυσίπονα, κυρίως στο Vicodin, το οποίο καταναλώνει σε τεράστιες ποσότητες για να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο που του προκάλεσε η αφαίρεση ενός ανευρύσματος στο πόδι του μερικά χρόνια πριν, γεγονός που τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατάει. Ο πόνος και η κατάχρηση των φαρμάκων κάνουν ακόμα πιο δύστροπο τον Χάουζ χωρίς ωστόσο να μειώνουν την οξυδέρκειά του.
Ο Χάουζ είναι από πολλές απόψεις ένας Σέρλοκ Χολμς της ιατρικής. Αυτός ο παραλληλισμός γίνεται προβάλλεται μέσα από διάφορα στοιχεία της πλοκής, όπως η χρήση της ψυχολογίας για την επίλυση ενός προβλήματος, ο εθισμός του Χάουζ, η διεύθυνση του σπιτιού του, η αγάπη του για τη μουσική, η φιλία του με τον γιατρό Τζέιμς Γουίλσον (James Wilson) (αναφορά στον Τζον Γουάτσον (John Watson)), ακόμα και ένας παρανοϊκός που πυροβολεί τον Χάουζ ονομάζεται Μοριάρτι όπως και η νέμεση του Χολμς. Επίσης, ο δημιουργός της σειράς, Ντέιβιντ Σορ, έχει πει ότι το όνομα του ήρωα είναι ένας διακριτικός φόρος τιμής στον Χολμς (House–Holmes).